Toneel tips I – Wees in het moment

Of tips voor de toneel speler.
Tijdens een workshop met Ann Esch hebben we ooit een lijstje met toneel tips gekregen. Ik heb deze nog liggen en wil ze graag met jullie delen. Je krijgt de cake niet in één keer voorgeschoteld maar ik snij hem in stukjes. Vandaag tip 1.

Wees in het moment! (being in the moment!)

Tijdens het spelen moeten de woorden als het ware “ontstaan”/opnieuw “ontdekt” worden! De acteur moet ondanks zijn grondige voorbereiding en alle gemaakte afspraken, de tekst als het ware terug durven “loslaten” en het moment opnieuw laten ontstaan en “ontdekken” alsof ze voor het eerst op dat eigenste ogenblik worden ervaren.

Zo blijft hij openstaan voor juiste spel impulsen die bij hem opkomen omdat hijzelf, de toeschouwers en dat moment telkens anders zullen zijn. Het is een uiterst fijne, subtiele wisselwerking tussen al deze factoren en daarom moet de acteur “vrij” durven blijven spelen om te blijven evalueren en te reageren op wat er op hem afkomt.

“You become not an actor who acts, but an experiencer who experiences. You have to be able to discover the next moment of behavior in the next moment, at exactly the same moment the audience does.” (cfr. Eric Morris,acteur en acting coach)

Ik denk dat dit een goede tip is die niet alleen het spel bevorderd maar ook de uitspraak. Als je ervan bewust bent dat jou publiek de woorden die je gaat zeggen voor de eerste keer hoort, kan je er op letten dat het tempo waarmee je je tekst zegt niet te hoog ligt. Jij weet al wat je gaat zeggen. Jou publiek nog niet!

Tip 2 tot 15 volgen later.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s