Toneel tips II – Ontspannen zijn

Het 2de stukje van de cake.

Ontspannen zijn!

Wanneer een acteur niet ontspannen is, dan kan hij niet voldoende ‘luisteren’ naar zijn eigen spel impulsen die van binnenuit bij hem opkomen.

Daarom is het zo belangrijk dat hij zijn lichaam/werkinstrument opwarmt en ‘ontspant’ voor elk optreden. Dit wil echter niet zeggen dat hij kalm hoeft te zijn!

Het gaat hier niet over geschikte yoga of meditatie oefeningen om rustig te worden.

Nee, je traint het lichaam om spanning los te laten, en de lichamelijke sensaties gewoon te kunnen doorvoelen waarbij je een gezonde nieuwsgierigheid bewaart om te onderzoeken wat er emotioneel in je omgaat zonder meteen te willen bemiddelen.

Op die manier rem je jezelf niet af maar laat je het spelmoment ontstaan door met je instinct op elk moment de juiste spel keuzes te maken en het meer te laten gebeuren.

(kalm of rustig zijn is dus niet gelijk aan ontspannen zijn!)

Ik heb zelf al gemerkt dat ik beter speel als ik –  voor ik begin – rustig de tijd voor mezelf neem. Wat ik probeer te vermijden is rechtstreeks van de kleedkamer aan een voorstelling te beginnen.

Voor de voorstelling loop ik even rond op de scène of er naast. Om tot “rust” te komen. Soms helpt het mij ook energieke muziek op te zetten om in de juiste sfeer te komen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s